Før min opgradering til mit Red Sea 170 Deluxe havde jeg et lille nano akvarie, som var et Innovative Marine Fusion 10g på intet mindre end 38 liter. Jeg har hørt en del om, at det ikke var nemt at holde et nano kørende – især for nybegyndere, idet vandkvaliteten er langt sværere at holde stabil end i et større akvarie.

Jeg vil dog vove at påstå, at selvom det måske er nemmere at holde værdierne stabile i et større akvarie, er der dog også fordele som gør nogle ting nemmere i et nano. Det vil jeg dog komme ind på i et senere indlæg, hvor jeg beskriver hvordan man starter et saltvands nano-akvarie op.

Innovative Marine 10g

En nyere tendens indenfor saltvandsakvarier er, at der findes en del akvarister som særligt interesserer sig for nanoakvarier.  Der er godt nok ikke de store muligheder for at smide alverdens fisk i baljen, men det er stadig muligt at holde en ret spændende koralbestand og evt. et klovnepar. Selv havde jeg held med at holde et par relativt hårdføre SPS koraller – Stylophora og Pavona, lidt LPS koraller -blandt andet Euphylia og Acanthastrea samt lidt Zoaer.

  Innovative Marine 10g

Innovative Marine fusion serien

Fusion serien fra Innovative Marine er kendetegnet ved at være “køreklare” akvarier, hvor der ikke er en ekstern sump, men hvor sumpen er integreret i selve akvariet. De findes i flere forskellige størrelser og modeller, hvor det mindste er 10g (38 l.) og det største er 50g (190 l.). Her medfølger det meste udstyr, som f.eks. returpumpe, filtersvampe og net til akvariet. Du skal dog selv købe skummer (hvis du ønsker sådan en).

Sumpen

Selve sumpen er som nævnt en integreret del af selve akvariet. I den lille 10g består den af 2 kamre, hvor det ene kammer anvendes til den medfølgende “media basket'”, hvori man kan putte forskellige slags filtre eller filtermateriale. Det andet kammer er returkammeret, hvor returpumpen sidder.

Det kan tilrådes at skifte den medfølgende mediabasket ud med den der hedder CustomCaddy Media Basket da den er noget mere solidt bygget (det er muligt at denne medfølger som standard idag, hvis du køber akvariet som ny). Derudover er det en god ide at tilkøbe en “Spin Stream Nozzle”, som gør at vandet fra returpumpen cirkuleres i akvariet (frem for det mere statiske flow der er standard).

Innovative Marine sump

Jeg havde hverken filtersok, skummer eller andet gejl tilsluttet mit lille Innovative Marine Fusion 10g og jeg er overrasket over hvor få problemer jeg havde med det. Jeg havde et varmelegeme men det var i og for sig ikke nødvendigt da akvariet stod i stuen og fint lå på ca 25 grader. Vandpåfyldning skal løbende huskes (helst hver dag) for at saltiniteten holdes stabil. Jeg lavede ugentlige vandskift på 14l. og det gjorde at både koraller, og de enkelte fisk jeg havde, trivedes rigtig fint.

Filtrering

Til filtrering brugte jeg noget aktivt kul filter samt filtervat som fungerede som en slags filtersok. Det skiftede jeg ud når det var beskidt. I returkammeret havde jeg købt en pose BioHome filter medie som fungerede som fint supplement til de levende sten. Det kan være et problem, at sumpen er så lille idet det ikke giver mange tilslutningsmuligheder. Der findes dog en del muligheder – især fra Innovative Marine – i form af små reaktorer eller skummere. Det er dog ikke noget jeg syntes jeg havde brug for.

Bemærk at det medfølgende lys, som var et 18 watts Skyye Light (også fra Innovative Marine) ikke var særlig godt, så det kan anbefales at gå efter et bedre lys, hvis man vil holde koraller.

BEDØMMELSE
Design
Kvalitet
Sump
Pris
Simon Pedersen er autodidakt, men dedikeret saltvandsakvarist. Skribent og indehaver af saltiblodet.dk.
innovative-marine-fusion-10gEt lækkert lille Nano akvarie som har det mest nødvendigt udstyr med fra starten. Bestemt en af de billigste måder at holde saltvandsakvarie på.