Akklimatisering af fisk og koraller

0
1390
Koral og fisk

Når dit akvarie er igennem indkøringsfasen kan du endelig begynde at introducere småkravl, fisk og koraller. Hvis du gerne vil passe godt på dine nyindkøbte dyr er det dog ikke helt lige meget, hvordan du introducerer dem til vandet i dit akvarie. Dette indlæg handler om akklimatisering af fisk og koraller – altså hvordan du tilvænner dyrene til vandet og sikrer dig bedst muligt mod sygdomme eller andre ærgerlige oplevelser når du skal i gang med dit saltvandsakvarie.

Test dine vandværdier

Det er en rigtig god ide at teste vandværdierne når akvariet er ved at være gennem indkøringsfasen. Test som minimum temperatur, saltindhold, nitrit og ammoniak og vær især sikker på at nitrit og ammoniak er helt på 0. Saltindholdet bør ligge på ca. SG 1.026 men må gerne afvige en smule. Dog ikke mindre end 1.021. Temperaturen bør ligge på 25-27 grader.

Clean-up crew

Når indkøringsfasen er ovre er det helt almindeligt at der vil være alger i akvariet. I mange tilfælde vil det være brune eller grønne alger. De brune er ofte diatom alger, som forsvinder af sig selv i løbet af noget tid. De grønne forsvinder ikke af sig selv på samme måde, men heldigvis er der hjælp at hente.

Snegle

Det er nemlig tid til at du som det første bør investere i et “clean-up crew”, som består af et effektivt lille rengøringshold der tager sig af algerne og løbende sørger for at holde akvariet rent. Rengøringsholdet består af algespisende snegle, som f.eks. turbo snegle, Trochus snegle eller Astrea snegle. Især Mexikanske turbo snegle er enormt effektive og hurtige til at udrydde alger. Nogle snegle bevæger sig på overfladerne på sten, sand og akvariets glas mens andre graver sig ned i sandet og holder sandbunden fri for skidt og utøj.

Eremitkrebs

Eremitkrebs er ofte også en del af rengøringsholdet. De spiser ikke vildt mange alger, men kan komme ind i afkroge og hjørner, hvor der samler sig rester af foder og hjælper derved med at holde rent. Du bør dog gå efter den art der har røde ben da de andre arter er mere berygtede for at slå snegle ihjel og stjæle deres sneglehuse. De rødbenede skulle være mere omgængelige. Husk alligevel at smid lidt ekstra tomme sneglehuse i, så krebsene har huse nok, når de med tiden vokser ud af deres sneglehuse.

Andre algespisere

Har du et stort akvarie med rigtig mange alger, kan du også forsøge dig med et søpindsvin eller en søhare. Søpindssvin er super effektive, men har en tendens til at fange koraller og andet sjovt med deres pigge, så det kan skabe en del rod i akvariet hvis dine koraller ikke sidder super godt fast. Desuden skal du passe på ikke at stikke dig, for dens pigge er giftige og skulle du være uheldig at få et stik svarer det ca.til at få et bistik. Søharen er mindst lige så effektiv, men er et langt mere sårbart væsen og skulle den dø f.eks. pga sult (når den løber tør for alger), eller svingende vandværdier, kan den nemt forurene vandet i løbet af kort tid og måske tage livet af dine fisk. Hvis du er helt nybegynder vil jeg derfor ikke anbefale disse.

Akklimatisering af “clean-up crew”

Snegle og eremitkrebs er knap så sarte som dine kommende fisk og koraller. Du bør dog stadig give dig tid til akklimatisering. Dette gøres ved, at du over ca. 30-45 min. langsomt fylder en smule vand fra akvariet ned i posen med dyrene. Du kan gøre det med en kop, men ellers kan jeg anbefale at investere i en “drip acclimator” som er en slags slange med en drypmekanisme som langsomt sørger for at dyrene tilvænnes dit akvaries vandkemi og temperatur. Hvis du har mod på det, kan du faktisk også lave sidstnævnte selv, som “Mr. Saltwater Tank” forklarer i videoen herunder.

Akklimatisering af fisk

Når dine vandværdier er gode og du har introduceret et clean-up crew, er det tid til at købe dine første fisk. Har du lavet en ønskeliste bør du starte med at introducere de mest hårdføre på listen. F.eks. kan et par klovnefisk være gode kandidater. Start langsomt og introducer kun 1 art af gangen. Dine fisk skal langsom vænne sig til deres nye omgivelser. Når der er gået 14 dage kan du introducere den næste på listen. Med hensyn til akklimatisering af fisk, så gælder det samme som beskrevet ovenfor ved dit clean-up crew, eller i videoen.

Vil du være helt på den sikre side med hensyn til sygdomme, kan det anbefales, at lave et karantæne akvarie til akklimatisering af fisk, som er et mindre setup hvor du kan holde øje med fiskene over en periode for at sikre de er sygdomsfri. Jeg har aldrig selv gjort det, men det kan gøres relativt nemt og billigt. Se f.eks. videoen herunder:

De første koraller

Når dit akvarie har kørt problemfrit i nogle uger kan du (hvis dine vandværdier er på plads) så småt begynde at introducere koraller til akvariet. Det er vigtigt at du starter med nogle relativt hårdføre koraller og start med få koraller, som med fiskene. Hvis du er helt ny kan du spørge i din lokale saltvandsbiks, hvilke koraller de har hjemme som er egnet til begyndere. Som hovedregel vil det være blødkoraller eller nemme LPS koraller. Her er f.eks. forskellige typer af de mindre zoa´er gode begynder koraller, men også GSP (green star polyps) samt forskellige typer af læder koraller eller Rhodactis er supergode til begyndere.

Parasitter og sygdomme

Når du skal introducere koraller til akvariet, er det en rigtig god idé at se korallerne efter for at undgå utøj og sygdomme. Det er især gennem nye koraller at du desværre kan komme til at introducere nogle rigtig ærgerlige bekendtskaber, hvis du ikke passer på. Det kan være svært, især som ny i hobbyen, at se om der er uønskede elementer på korallerne.

Coral dip

En måde at undgå dette på, er ved at købe en “coral dip” som er en disinficerende opløsning som blandes sammen med vandet fra akvariet f.eks. i en lille plastik skål. Du dypper så korallerne i nogle minutter inden de skylles af i en anden skål med kun akvarievand. Herefter introduceres korallerne til akvariet. Det er ikke alle sygdomme der kan undgås på denne måde, men det virker på en stor del uønskede snegle og parasitter.

Placering af koraller

Når du placerer korallerne kan det være en idé at lade dem sidde på den medfølgende sten eller frag som de sidder på. Placer dem på sandbunden og lad dem langsomt tilvænne sig lyset i akvariet. Efter et par dage kan du begynde at flytte dem op på stenene til du finder den placering du ønsker. Husk at koraller har forskellige krav til lys og ikke mindst “flow”. Nogle koraller har brug for meget lys og flow, mens andre skal have ganske lidt og din placering skal helst tage hensyn til begge dele. Søg på nettet eller spørg i saltvandsbutikken hvad den specifikke koral kræver.