En god skummer til dit saltvandsakvarie vil som regel være noget af det vigtigste udstyr du kan investere i. Det er muligt at holde stabile vandværdier uden en skummer, men er for mig at se klart at foretrække medmindre pladsen ikke tillader det. Til mit Reefer 170 Deluxe er valget faldet på den tyskproducerede Nyos Quantum 120.

Quantum serien fra Nyos

Nyos Quantum 120 er den mindste i Quantum serien og er beregnet til akvarier på op til 500 liter. Der findes tre andre varianter, som alle er større og beregnet til større vandmængder. Noget af det som Nyos slår på er, at deres skummere er af en høj kvalitet, meget støjsvage og særdeles effektive. Adskillige brugeranmeldelser i diverse fora udtrykker det samme om Quantum serien,  og det er derfor også grunden til at jeg væger at investere i en sådan. Det betyder især meget for mig, at skummeren er ret støjsvag idet akvariet har en placering i stuen, hvor jeg ofte sidder og arbejder. Nu har jeg snart kørt med skummeren i et år, så jeg tænker at tiden er inde til at vurdere om skummeren så også lever op til forventningerne.

Nem at samle

Nyos Quantum 120 er for det første rigtig nem at samle. For en amatør som mig, tager måske det ca. 15 min og Ecotec Marine har lavet an ganske fin videovejledning. Godt nok er det en af de større modeller der vises i videoen men princippet er det samme.

Materiale, design og justeringsmuligheder

Langt størstedelen af Nyos Quantum 120 er lavet af klar plastik og man kan ikke lade være med at tænke på om materialet er lidt skrøbeligt. Ind til videre har jeg dog ikke haft problemer hermed. Man skal bare huske ikke at stramme de medfølgende skruer for hårdt da dette kan medføre at plastikken knækker. Man kan justere vandgennemstrømning i skummeren ved at dreje på det lange rør og finjustere på den grå drejeknap. Luftindstrømning kan styres på den grå/sorte drejeknap. Designet er ret smart og det er faktisk en fed ting, at kunne se hvad der foregår inde i selve skummeren når den er tændt. Det er min oplevelse, at det gør justering af vandstand og luft lidt nemmere. Skummerkoppen skal drejes af og det knirker lidt, men fungerer faktisk ganske fint og er generelt nem af afmontere og tømme.

Nyos Quantum 120 - kop Nyos Quantum 120

Indkøring af skummeren

Hvis du er ny indenfor saltvandsverdenen, vil du erfare at der findes mange “myter” som ofte baserer sig på andre akvaristers erfaringer eller fortællinger. Selv om myterne ofte har en vis grad af sandhed i sig, kan det dog sagtens være, at det netop for dit akvarie viser sig at være anderledes. En af disse myter (og som der er delte meninger om) handler om, at en skummer skal igennem “en indkøringsperiode” inden den kommer til at køre optimalt i dit akvarie. Jeg har både hørt om folk som aldrig har oplevet, at skulle køre en skummer ind, mens andre har oplevet det stik modsatte.

Nyos Quantum 120 - indkøring

Billedet her taler for sig selv. Jeg oplever en ret vild skum eksplosion efter at have sluttet skummeren til første gang.  Lynhurtigt bliver skummerkoppen fyldt op, med det resultat, at stort set hele sumpen bliver fyldt med skum. Og nej, det hjælper ikke at justere på hverken luft eller vandindtag. Nyos skriver selv i deres manual, at man kan forvente en indkøringsperiode. Jeg tænker derfor, at det vil forsvinde efter en uges tid, så jeg lader skummerkoppen flyde over og piller ikke mere ved det. Efter 14 dage er der dog stadig samme skumdannelse og det virker ikke til at være blevet bedre. Hmm…der må være noget andet galt.

Koralcement må være synderen

Jeg rådfører mig på forskellige fora, hvor jeg også får forskellige råd. Et af dem er, at hæve skummeren et par cm ind til den er indkørt og begynder at skumme normalt. Jeg placerer derfor skummeren på et par lag af fødevareegnet gummimateriale således, at vandstanden i selve skummeren bliver lavere. Men det råd som jeg tror gør forskellen for mig er, at den uregerlige skumning muligvis skyldes min brug af koralcement i forbindelse med opbygningen af stensætningen. Efter at være kommet i saltvand, afgiver cementen åbenbart nogle stoffer, som måske ikke er farlige for hverken fisk eller koraller, men som får skummeren til at gå amok. Det er derfor vigtigt at blive ved med at tømme koppen ind til skummet bliver tykt og væsken i koppen bliver mørkere.

Koralcement
Synderen! Ikke James, men “Reef bond”. Får dine koraller til at sidde fast men også din skummer til at gå amok ;).

Foretagendet koster mig en aften hvor jeg sidder foran min Nyos Quantum 120 i lang tid (dvs. nogle timer) og bliver ved med at tømme koppen (og løbende genfylder akvariet med saltvand da saltiniteten falder – dvs. nærmest et vandskifte gennem skummeren).  Pludselig sker der noget – skummet bliver tykkere og koppen fyldes langsommere med en mere gullig farvet væske. Efter min timelange tur med hovedet nede i sumpen (og med efterfølgende ømme knæ) kører skummeren normalt og trækker nu en ganske fin sjat uhumskheder ud af vandet.  Måske kan andre bruge den erfaring til noget….

Lyd bliver et problem

Nå, men Nyos Quantum 120 kører fint herefter og jeg kan i de mange følgende måneder tømme en masse kopper med ret mørkegrønne og ildelugtende væsker – hvilket er et godt tegn! Jeg må sige, at være imponeret over hvor effektiv Nyos Quantum 120 er. Det med at skumme skidt – det kan den bare!

Der opstår dog et nyt problem, som jeg løbende bøvler med. Og det er lyden! Hvis du har læst starten af denne efterhånden halvlange anmeldelse, så vil du vide at det var vigtigt for mig at den er ret støjsvag. Og det må jeg sige – det er den bare ikke rigtigt. Selvom Nyos proklamerer, at det er en meget støjsvag skummer, så lyder det altså stadig som en opvaskemaskine, som aldrig bliver færdig med 50 graders programmet. Det er en svag brummen, men den er konstant og desværre lettere irriterende. Du vil måske sige, at selvfølgelig kan den ikke være 100% lydløs og det forventer jeg heller ikke. Men til sammenligning er den klart mere støjende end både min returpumpe og flowpumpe tilsammen (iøvrigt som begge er Jebao).

Super service hos Nyos

Jeg har fået super service ved Nyos. På et tidspunkt blev brummelyden så høj, at jeg skrev til dem for at høre om der var noget man kunne gøre ved det. Uden at blinke, sendte de mig i første omgang en ny propel til selve pumpen da de mente den var defekt. Det var den åbenbart ikke, for det hjalp ikke at skifte den ud. Jeg skrev til dem igen og vupti – så lå der en helt ny pumpe til afhentning på posthuset. Super service må man sige! Men lyden har det ikke hjulpet meget på desværre. Jeg har nu fundet ud af at den del der hedder “Venturi systemet” har stor indflydelse på hvor høj brummelyden er og jeg har haft helt til at dreje på den så støjen bliver mindre. Men brummelyden er der nu stadig.

Venturi system
Beklager billedkvaliteten. Men den grå fætter hedder Venturi og den kan man prøve at dreje på hvis man oplever at det brummer for meget.

 

 

BEDØMMELSE
Design
Effektivitet
Lyd
Pris
Simon Pedersen er autodidakt, men dedikeret saltvandsakvarist. Skribent og indehaver af saltiblodet.dk.
nyos-quantum-120Nyos Quantum 120 er en effektiv skummer der trækker slam og skidt ud af vandet som en provisionslønnet kloakarbejder. Den er super nem at skille ad når man skal gøre den rent. Største minus er at den larmer lidt mere end jeg kunne ønske mig til den pris.