Indkøringsfasen

0
1122

Du har nu købt dit saltvandsakvarie og det nødvendige udstyr og nu bliver det altså rigtig spændende. Tiden er nemlig kommet til at dit saltvandsakvarie skal gøres klar til dine kommende beboere. Dette sker gennem det der i saltvandstermer kaldes for ”indkøringsfasen”, som er en fase dit akvarie skal igennem før det er klar til liv.

Den rigtige vandkemi – forudsætningen for liv

Det er nemlig sådan, at du ikke bare kan fylde vand i og køre ned og hente fisk og koraller og smide dem i samme dag. Grunden hertil er, at der først skal etableres en balanceret vandkemi og en sund bakteriebestand så fisk og koraller kan trives. Dette sker gennem indkøringsfasen og er et enormt vigtigt skridt. Det vil kræve en pæn portion tålmodighed da det vil tage mindst 1 måneds tid og ofte længere før akvariet er klar til fisk (alt afhængigt af hvordan du indkører dit akvarie). Men tro mig – ventetiden er umagen værd.

Opnå en basisviden

Ordet ”vandkemi” kan måske skræmme, hvis du ikke føler sig som den store kemiker. Heldigvis er det nemt at lære de helt grundlæggende forudsætninger for en stabil vandkemi. Dette vil for de fleste være nok til en start. Det kan klart anbefales, at du prøver at få en basisviden, da det vil hjælpe dig med at forstå nogle af de ting der sker i dit akvarie og vil hjælpe dig på vej, hvis dit akvarie kommer i ubalance og fisk eller koraller dør.

Hvis du er ferm til engelsk kan jeg anbefale at starte med at læse Randy Holmes Farleys artikler om vandkemi i saltvandsakvarier. Selv om artiklerne er gamle er de stadig gældende og nogle af de bedste artikler der findes på nettet til nybegyndere i hobbyen.

Se også min videoserie her om opsætning af et Nano saltvandsakvarie fra Waterbox.

Indkøringsfasen – trin for trin

I stedet for at dvæle ved vandværdier og kemi for nu – for det får du styr på hen af vejen – vil jeg i stedet beskrive trin for trin, hvordan du hurtigt og nemt kommer i gang med dit saltvandsakvarie og igennem indkøringsfasen. Der findes mange måder at gøre det på, men følgende metode er nem og jeg har selv god erfaring hermed.

I dette har jeg taget udgangspunkt i, at du bruger døde sten som eksempelvis Carib Sea Life Rock (andre mærker kan også bruges) og levende sand.  Læs gerne metoden igennem fra ende til anden inden du starter, så du ved hvad du har i vente – lidt ligesom når man bager kage efter en opskrift.

1Bland saltvand

De nødvendige ting til at blande saltvand

Det er en god idé at begynde at blande saltvand som noget af det første. Du kommer til at slæbe en del spande (alt afhængigt af akvarie størrelse) når akvariet skal fyldes op første gang.

Tænk dog på, at det sandsynligvis er den eneste gang du skal fylde så meget vand i på én gang. Du skal bruge en flowpumpe, et varmelegeme og et refraktometer når du blander (og salt naturligvis). Du gør følgende:

  • Fyld først spanden op med vand og sæt pumpe og varmelegeme i uden at tænde for strømmen. Varmelegeme skal stå i vandet i ca. 10 min uden at være tændt.
  • Efter 10 min. Start flowpumpe og varmelegeme
  • Tilsæt salt i et roligt tempo

På mange saltblandinger er der et målebæger som angiver hvor meget salt der skal blandes i for at få det korrekte forhold. Det er dog nødvendigt at måle efter og hertil skal du bruge et refraktometer. Gå efter en saltinitet på 1.026 (SG) / 35 PPM.

Temperaturen bør være lige omkring 26 grader og det kan tage lidt tid før salt er opløst og vandet er opvarmet. Fyld ikke vand i akvariet endnu.

2Stensætning

Carib Sea Life Rock

Det næste skridt, hen imod indkøringsfasen, er at du skal sikre at dit akvarie står, hvor du ønsker det skal stå, at det ikke er eksponeret for dagslys og at akvariet er i vatter. Når du først har fyldt vand og sten i kan det veje mange hundrede kilo og er umuligt at flytte.

Nu handler det om at få lavet en solid og flot stensætning (sand kommer senere!), hvor du tager højde for følgende:

  • Placer ikke sten så tæt på glasset så du ikke kan komme forbi med en algeskraber når du skal gøre glasset rent.
  • Sørg for, at der er godt med huler og afkroge som fisk og dyr kan gemme sig i og svømme igennem.
  • Sørg for at der kan komme godt med flow rundt om stenene, så der ikke opstår ”døde zoner”.
  • Sørg for ikke at bygge stensætningen for høj. Mange placerer SPS koraller på de øverste sten og de skal have plads til at gro op mod lyset. Gå evt. efter at stensætningen ikke bygges højere end ca. 50% af akvariets højde.
  • Sørg for at stenene er nogenlunde stabile. Det kan være nødvendigt at lime stenene sammen med koral cement.
  • Et godt tip er at evt. starte med at tegne akvariets bredde og dybde på et stykke karton og afprøve stensætningen der. Dernæst placeres stenene i akvariet.

3Levende sand

Levende sand

Grunden til at sand ikke kommer først, er at hvis du får fisk eller dyr som graver i sandet, kan du risikere at stensætningen vælter hvis stenene står ovenpå sandet. Ved at fylde sand i til sidst vil sandet lægge sig rundt om stenene og give ekstra støtte.

I dag er der også mange som vælger slet ikke at have sand i akvariet. Dette kan fint lade sig gøre, men det kan betyde at det er sværere at få opbygget en god vandkemi i løbet af indkøringsfasen. Levende sand indeholder levende organismer som er med til at opbygge en sund bakteriekultur i vandet og på dine sten. Gør følgende:

  • Klip posen/poserne op og fyld sandet ned i akvariet mellem stenene. Sørg for at sandet dækker hele bunden men at sandet ikke er mere end ca 1,5 cm dybt.
  • Glat sandet ud og sørg for at det kommer godt rundt om stenene
  • Tag de små poser op som følger med i det levende sand og som er beregnet til at gøre vandet klart. Dem skal du bruge senere.

4Fyld saltvand i akvariet

Vandet bliver grumset når du fylder vand i første gang – håndklæder er en ekstra sikkerhed 😉

Nu begynder du påfyldning af akvariet med dit færdigblandede saltvand. Se om du kan undgå at hælde vand direkte ned i sandet – evt. hæld det ud over stenene så du undgår at sandet hvirvles for meget op. Et tip kan være at placere en stor flad skål på sandet som du hælder vandet ned på og lader flyde over.

Når akvariet er fyldt vil du se at akvariet ser ret grumset ud. Det er helt normalt og skyldes de små partikler i sandet. Fyld indholdet af de små poser (bio-magnet clarfyfier) ned i vandet – det hjælper med at gøre vandet klart. Lad akvariet stå en times tid og sæt så returpumpen i akvariet i gang.

5Bakteriestarteren sætter gang i indkøringsfasen

Red Sea Reef Mature Starter Kit

Nu er akvariet kørende med saltvand og cirkulation. Næste skridt er at kickstarte den proces der skal få gode bakterier til at befolke dine sten – så de bliver til levende sten i stedet for døde og dermed udgør den væsentligste form for filtrering i dit saltvandsakvarie og er dermed fundamentet for indkøringsfasen.

Der findes forskellige produkter på markedet og jeg har med succes anvendt Red Sea Reef Mature Kit. Her følger en manual med som du skal følge. Efter ca. 21 dage – 1 måned skulle dit akvarie være klar til de første fisk. 

Ventetiden

Det kan være svært at vente på at dit akvarie kommer igennem indkøringsfasen, men du er nød til at have tålmodighed. Imens du venter kan du holde øje med det mikroskopiske liv der begynder at udvikle sig i akvariet. Du vil sandsynligvis også opleve en opblomstring af alger. Det betyder bare at du er på rette vej og de forsvinder af sig selv igen.