Hvis din drøm er et koralrev i stuen, som på billedet ovenfor, er det en god idé at du forbereder dig. Så får du de bedste chancer for succes. Indlægget her beskriver de ting det kan være godt at overveje – allerede inden du køber akvariet. 

Hvad skal der i akvariet?

Det første spørgsmål du skal stille dig selv er, hvad du godt kunne tænke dig i akvariet. Skal akvariet kun indeholde fisk eller er det primært koraller du går efter? Det mest almindelig er en blanding, men begge dele kan lade sig gøre. Hvis du ikke helt ved hvor du skal starte findes der glimrende videoer og billeder på nettet, som du kan lade dig inspirere af. Spørg dig selv:

Skal der kun fisk i akvariet? Eller koraller og fisk?

Ovenstående får nemlig betydning for dit næste skridt. Din ønskeliste!

Lav en ønskeliste

En ønskeliste over de koraller og saltvandsfisk du drømmer om er en rigtig god ide. I indlægget, saltvandsfisk – 5 vigtige tips før du køber, er der tips til hvilke overvejelser du bør gøre dig før du beslutter dig for hvilke fisk du kommer i akvariet, så det vil ikke beskrives dybere her.

Et spørgsmål der dog ofte melder sig er “hvor mange fisk kan jeg have i mit saltvandsakvarie?”. Det er svært at sige noget helt præcis om. Men en tommelfingerregel kan dog være:

  • 1 mindre fisk pr. ca. 20 liter vand dit akvarie kan rumme.
  • 1 medium/større fisk pr. ca. 40 liter vand.

Husk dog: Alle fisk har et krav til minimum akvarie størrelse.

Ønskeliste over koraller

Hvis du gerne vil have dit eget private koralrev kan det også være en god idé at begynde at undersøge hvilke koraller du kunne tænke dig. Det er ikke en nødvendighed, men kan bestemt være en fordel.

Grunden hertil er at koraller er meget forskellige. Der er stor forskel på hvad de kræver i forhold til lysforhold, strøm i vandet (flow) og fodring. Dette kan få indflydelse på det udstyr du skal investere i til dit kommende koralrev.

Indenfor saltvandshobbyen opdeler man koraller i 3 kategorier: Blødkoraller, LPS koraller og SPS koraller. Der er relativt store variationer indenfor hver kategori i forhold til hvor svære korallerne er at holde. Generelt kan man dog sige, at blødkoraller er de nemmeste, LPS er sværere og SPS koraller er de sværeste.

Mange vælger en kombination indenfor de ovenstående arter. Men faktisk kan det være relativt svært, at få alle koraller til at trives godt da de kræver forskelligt lys og flow. Som nybegynder er det anbefalingen, at gå alene efter f.eks. blød eller LPS koraller – eller en kombination af disse – da de generelt ikke er så sarte som SPS korallerne.

Det kan dog godt lade sig gøre at gå efter et rent SPS akvarie, hvis man har mod på at være meget omhyggelig med at passe sit akvarie. Du skal sætte dig grundigt ind i hvad det kræver. SPS koraller er ret krævende i forhold til vandkvaliteten.

Er din liste harmonisk?

Når du har lavet din ønskeliste over fisk og koraller til dit kommende koralrev, er det tid til at undersøge om listen er harmonisk. Det betyder, at du skal læse grundigt om de fisk og koraller du har valgt. Find ud af hvad deres latinske navn er og søg dig træt på google.

Et godt sted at starte er Live Aquaria. Her finder du beskrivelser af de fleste fisk og koraller og det er nemt at se om de er lette eller svære at passe og hvilken akvariestørrelse fiskene som minimum kræver. Check også deres diagram over kompatible fisk. Hvis det hele bare spiller er du klar til næste skridt. I modsat fald må du revurdere din ønskeliste.

En ønskeliste kunne eksempelvis se sådan ud:

Fisk:

  • Klovnefisk (max 2)
  • Flamme Kejser
  • Gul kirurg
  • Kardinal fisk
  • Koralvogter
  • Goby

Koraller (blødkoral / LPS mix)

  • Hammerkoral
  • Zoa
  • Duncan koral
  • Blastomoussa
  • Kenya Træ
  • Finger koral

Akvariestørrelse og placering af dit koralrev

Hvis du kun har plads til et mindre akvarie får det naturligvis betydning for din ønskeliste. Her er der hverken plads til mange eller særligt store fisk. Men i den ideelle verden vil du ud fra din ønskeliste nu kunne se hvor stort et akvarie du reelt har behov for. Ved at vælge den rigtige størrelse akvarie fra starten slipper du for skuffelser hen af vejen. Det kan blive dyrt og besværligt hvis du skal til at opgradere til et større akvarie senere.

Koralrev
Dette er et “rumdeler” akvarie (Red Sea Reefer Peninsula). Billedet ovenfor er taget fra “enden”. De to nedenfor er taget fra hver sin side. (Tak til Moh Ibrahim for de flotte billeder!)

Når du skal finde ud af hvor dit kommende koralrev skal stå er det vigtigt at du tænker over følgende:

  • Du skal undgå, at der kommer direkte sollys på akvariet da det fremmer trælse alger.
  • Gulvet, hvor akvariet skal stå, skal kunne bære rigtig mange kilo, så check at det kan bære vægten.
  • Det er vigtigt du kan få akvariet i vatter, da glasset ellers kan revne når der kommer vand i.
  • Det er en god ide, at placere det et sted hvor folk ser det. F.eks. i en stue eller i et køkken/alrum.
  • Det skal være relativt nemt, at kunne komme til at skifte vand og rengøre.

Opsummering

Nu skulle du gerne være klædt på til første trin af dit saltvandseventyr. Lav en ønskeliste over fisk og koraller og lad dette være afsættet for dit valg af akvariestørrelse. Sørg for at din placering af akvariet er nøje gennemtænkt. Og sidst men ikke mindst: Gør dig klart at det er en hobby du vil blive meget grebet af! Held og lykke med din forberedelse! Næste trin er køb af akvarie og udstyr.