Du har gået i månedsvis og gloet på et tomt akvarie. Måske med undtagelse af de grønne eller brune alger, der har fået dit akvarie til at ligne et biotop af øresund. Men nu er tiden kommet!  Dit akvarie er gennem indkøringsfasen og det er ved at være tid til det rigtig sjove – saltvandsfisk!

5 vigtige tips før du køber saltvandsfisk

Nu ville det fede være, hvis mine 5 tips handlede om, at du bare skal følge din ustyrlige lyst til at storme ned i saltvandsbutikken og købe de 5 flotteste fisk du kan finde. Desværre er det bare ikke sådan. Du er nød til at have lidt mere tålmodighed. Hvis du er ligeså utålmodig som jeg var da jeg kastede mig ud i hobbyen, ville det smarteste faktisk være, hvis du allerede har læst det her indlæg inden akvariet er købt. Dette netop for at følge mit første og måske vigtigste tip…

1. Undgå impulskøb

Det er sværere end det lyder for det er enormt fristende, at tage ned i saltvandsbutikken og se på udvalget af saltvandsfisk og komme hjem med noget nyt og eksotisk. Jeg er faldet i den selv og ladet mig overbevise om, at jeg nok skal finde noget spændende som kan fyldes i baljen. Problemet er bare, at hvis du ikke ved hvad du går efter er chancerne ret store for at få noget med hjem som du senere kommer til at fortryde. Selv om forhandlerne ofte ved meget og nok skal fylde viden på mens du er der, er min erfaring desværre, at det godt kan gå galt alligevel. Dette leder mig over til mit tip nr. 2

Drage fisk
Dragefisk (Pterois volantis). Flot og eksotisk er den….men dødelig hvis man ikke passer på.

2. Lav en ønskeliste

Lav en ønskeliste over de fisk du synes er spændende og gerne vil have i dit akvarie. En rigtig god idé er at starte med at lave din ønskeliste faktisk allerede inden du køber dit akvarie. På den måde kan du vælge akvariet til den/de fisk du gerne vil have frem for, at akvariets begrænsninger kommer til at vælge for dig. Mange fisk kræver overraskende meget plads. F.eks. er de fleste saltvandsfisk i “kirurg” familien ikke egnet til akvarier under 300 liter. I mit Red Sea Reefer 170 er der max plads til 5-6 små fisk. En liste med nemme saltvandsfisk til et 170 liters akvarie som mit kunne se sådan ud:

Derfor: Undersøg hvilke fisk du gerne vil have og læs om hvad hver enkelt fisk kræver. Når du er klar kan du sikkert bestille fiskene hjem hos forhandleren.

Sommerfuglefisk
En sommerfuglefisk er en smuk og elegant fisk, men også meget krævende at passe!

3. Undersøg!

Når du skal lave din liste med ønskefisk er det en god ide at undersøge så meget som muligt. Søg på fiskens navn på nettet og læs gerne flere steder. Selv bruger jeg gerne LiveAqaria da de har de fleste arter og gode beskrivelser (godt nok på engelsk) af krav til akvariestørrelser og pleje. Den danske side SaltvandsWiki er også ret god. Det er blandt andet vigtigt at undersøge:

  • Hvad dine kommende saltvandsfisk spiser (også om de evt. spiser koraller!)
  • Hvor stort et akvarie de kræver
  • Om de kan gå sammen med andre saltvandsfisk (og f.eks. krebsdyr eller snegle)
  • Om de er giftige (der er en god portion fisk der er giftige)
  • Om de er sarte i forhold til vandkvalitet
  • Om de graver i sandet
  • Om de ofte hopper op af vandet

4. Er fisken sund?

Nu er du nået så langt, at du står nede ved forhandleren og kigger på den fisk du skal have med hjem. Selvom du nu har gjort din research og er godt forberedt på at introducere din kommende saltvandsfisk til akvariet er der lige lidt ekstra at være opmærksom på: Er fisken sund? Det er en god ide at betragte fisken et stykke tid hos forhandleren og holde øje med følgende:

  • Har den misfarvninger som f.eks. lyse pletter eller knopper?
  • Ser den tynd ud?
  • Gnubber den sig på sten eller andet i akvariet?
  • Svømmer den hurtigt rundt og virker stresset?
  • Svømmer den ved overfladen og “gisper efter vejret”?
  • Vil den ikke spise? (få forhandleren til at fodre den lidt, så du kan se at den tager føde til sig)

Videoen ovenfor viser fisk med forskellige infektioner og sygdomme = køb ikke!

Hvis den viser nogle af ovenstående tegn så er det en god idé, at være meget påpasselig med at tage den direkte hjem i akvariet. Der er desværre nogle ret grimme fiskesygdomme som ICH eller Velvet, som kan udrydde en hel fiskebestand på ganske kort tid. Dem vil du IKKE have ind i dit akvarie. Hvis fisken ser sund og rask ud er det snart tid til at komme den i baljen!

Paletkirurgfisk
Filmen “Find Dory” har gjort Paletkirurgfisken (Paracanthurus hepatus) meget populær blandt akvarister. Den er dog også giftig, hvilket ikke mange er klar over.

5. Akklimatisering og karantæne

Nu er din saltvandsfisk i posen og du er klar til at tage den med hjem. Men inden du går ud af døren fra forhandleren, er det en god ide at høre hvor saltholdigt det vand er, som den har opholdt sig i. Nogle forhandlere kører med en meget lav saltinitet i deres akvarier fordi det holder sygdomme og parasitter nede, men det kan betyde at saltindholdet er meget lavere end når du kommer hjem. Det betyder, at du skal være ret opmærksom på at akklimatiseringen gøres langsomt og omhyggeligt. Hvis du er endnu mere omhyggelig, har du et lille karantæneakvarie som du lader fisken gå i (gerne et par uger) inden du smider den over i akvariet. I et karantæne akvarie kan du langsomt tilvænne fisken til dine vandværdier, men også holde øje med mulige parasitter og sygdomme som ikke viste sig ved første øjekast. Jeg har ikke selv et karantæneakvarie, men har du mulighed herfor er det klart at foretrække. Nu er du klar til saltvandsfisk!

Saltvandsfisk
Oxycirrhites typus